Å dokumentere med bilder

i Dokker, Dokker - Tips, Norsk eLæring

Bilde: Jay Wennington, pexels.com

Scroll this

Sier bilder mer enn ord? Det er ikke godt å vite, men de fungerer i alle fall veldig godt i dokumentasjon på Dokker!

Et viktig poeng med å dokumentere er å vise andre hva du har vært med på. I vårt norske samfunn står tekstskriving høyt, og kanskje er det lett å glemme at også bilder kan brukes for å presentere evner og ferdigheter. En kombinasjon av tekst og bilder er ofte en fin løsning.

Tenk over hvilke bilder du trenger: Hva skal de vise? Les kompetansemålene tilknyttet dokumentasjonen din, og la bildene være nærmest mulig knyttet opp mot innholdet i disse. Ta bilder av arbeidet, gjerne trinn for trinn, og skriv en kort, forklarende tekst under hvert enkelt av dem. For å gjøre dokumentasjonen din mest mulig troverdig og «ekte», bør du bruke bilder som viser at du er den som utfører arbeidet.

En annen mulighet er å låne bilder av andre. På Internett florerer det av bilder, men ikke alle er uten videre lov å bruke. Det er ulovlig å utgi seg selv som eier av andres bilder, så undersøk derfor alltid opphavsretten til dem.

Google Bilder gir deg anledning til å bruke et utvalg bilder og illustrasjoner «for free»- gratis. Men hvordan vet du hvilke bilder som er tilgjengelig for deg? Jo, ved å klikke «Innstillinger for søket» , «Bruksrettigheter» og «Merket for gjenbruk», – vil du se bildene du har lov til å bruke. Du kan også snevre inn søket ditt ytterligere ved å velge bl.a. størrelse, farge og type.

Sjekk med arbeidsgiver om det er greit at du tar bilder i arbeidstida, og vær påpasselig med å spørre andre om lov til å fotografere dem hvis dette er aktuelt.
Knips i vei!


creative_commons_logo_30px  Blogginnlegg, herunder foto og andre medier der ikke andre er kreditert, produsert og publisert av Norsk eLæring, er lisensiert under en Creative Commons Navngivelse-DelPåSammeVilkår 4.0 Internasjonal lisens