Forberedelse til praksis

2 minutter lesetid
i Dokker, Dokker - Pedagogikk, Dokker - Tips, Generelt, Norsk eLæring

Illustrasjon: Åge Engjom, no-el.no

Scroll this

Runar står i døren til bedriften hvor han skal ha praksis de neste 4 ukene. Magen er i ulage og skuldrene litt lenger oppe på kroppen enn det som vanlig er. Han har så vidt hilst på sjefen, men ellers er alt nytt og ukjent. Spenningen har tatt grep om skuldrene hans, men han retter opp ryggen og tenker at nå får det stå til! 

På andre siden av døren sitter sjefen og to medarbeidere og snakker om den nye praksiseleven som er i anmarsj. Skal tro hvem denne Runar er? Hva liker han å gjøre, og hvordan kan vi tilrettelegge best mulig for han?  

Det kreves noe forarbeid for å unngå slike usikre situasjoner, og dette har vi i Dokker-redaksjonen lyst til å bidra til! Derfor har vi laget et ferdig opplegg, en Oppstartspakke, som kan benyttes i Yrkesfaglig fordypning YFF (før; Prosjekt til fordypning) og i andre praksisrelaterte sammenhenger. Den vil gjøre både eleven og arbeidsplassen mer forberedt til praksisperioden, samtidig som den kan hjelpe elevene til å finne ut mer av hva de skal satse på av utdanning og yrke i framtida. Kort sagt så vil pakken fungere som en “kick-off”, en oppstart, på prosessen fram mot valg av yrke.

Oppstartspakken består av 3 ulike oppgaver i Dokker, og disse skal elevene arbeide med og sende til arbeidsplassen før praksisperioden starter:

Presentasjon av seg selv for bedriften
Presentasjon av bedriften

Presentasjon av yrke tilknyttet bedriften

Det er enkelt å redigere oppgavene slik at du får dem best mulig tilpasset dine elever. Du har også mulighet til å tilpasse ytterligere ved å lage egne konkretiseringer til målene som vi har knyttet til hver av oppgavene.

Utfordre gjerne elevene på å lage et kort videoopptak som del av oppgavebesvarelsen. Eller hva med å ta et lydopptak hvor de forteller om seg selv? Sånt kan sette en ekstra «smak» på en presentasjon, i tillegg til at det kan bidra til å øke den digitale kompetansen hos elevene. Underveis i oppgavearbeidet har du mulighet til å gi tilbakemelding og slik bidra til et best mulig sluttresultat.

Hjelp og tips til oppgavene finner du i vår ressurspakke. Se også vår skjermvideo som introduserer og leder deg gjennom Oppstartspakken.

Du finner Oppstartspakken på Hjem-siden i Dokker (første side etter innlogging). Trykk “Vis meg Oppstartspakken”, eller “Oppgaver” “Delt med alle”.

Lykke til!